300

Bemutatkozás - Mátyus Udvarház Eger

 

Mátyus Udvarházunk 1984.-es esztendő tavaszán nyitotta meg kapuit, azzal a nemes céllal vezérelve, hogy a lovakat, tanyasi életet, aktív pihenést kereső társadalom, egy elrejtett kis gyöngyszemben tudja mindezt megélni és megtalálni.  Az Eged-hegyi Lovastanya, Eger belvárosától mindössze 2,5 km-re található a Noszvaji út mentén, közel a városhoz, de távol a város zajától, bővítve ezzel is turisztikai szolgáltatások tárházát. Az Udvarházhoz közeledve, egy teljesen új és szabad világ fogadja az idelátogatókat. Hamar hatalmába kerít mindenkit a vendégváró, barátságos pulik társasága, a csodálatos Lipicai lovak meghitt közelsége, a nyugodt és mindig megújuló erdei környezet.

A 26 hektáron elterülő tanyán éttermi szolgáltatás, családias panzió, ifjúsági szálláshely, hatalmas játszótér, lovas múzeum, és teljes körű lovas szolgáltatás várja a kedves vendégeket.

Lovas bemutató  2014.

 

Kerékpártúra 18. adás - Eger, Mátyus Udvarház

  

Bővebben...

Alapító: Mátyus Viktor

Mátyus Viktor gránittábla avatása>>>

 

 Egy sokoldalú lovasember: Mátyus Viktor

A magyar hajtósport múltjába visszatekintve, a nagy sikerek, a nagy elődök tudására, tapasztalatára épülnek. A nagy elődök akik igazi szakértői, értő művelői voltak a lóidomításnak, a hajtásnak , igazi sportemberként a csapatmunkában is meghatározó szerepet vállaltak.

Ezek közé tartozott Mátyus Viktor, a kor sokoldalú, kiemelkedő képességű lovasszakembere, aki ménesvezetői munkája mellett versenyez, programokat készít elő, a hazai és a külföldi lovasbemutatók első számú ünnepeltje.Mátyus Viktor, az alapító

Mátyus Viktor: a kiváló szakember fontosnak tartotta azoknak a hagyományoknak ápolását, amely a sok évszázados kocsizás ismereteire irányult. Kiváló ismereteinek köszönhetően folytatta és továbbfejlesztette azokat a magyar jellegzetességeket, főként a népi hajtásmódban, a paraszti hagyományokban meglévő értékeket ami, egyik eredménye fogathajtóink a nemzetközi élvonalban elfoglalt helyének. Mátyus Viktor a hajtással kapcsolatos technikai és történeti felkészültségén kívül jól ismerte a kocsizás átfogó rendszerét, a szerszámozás és a fogatösszeállítás tudományát is. Képessége alapján a nemzetközi bemutató versenyek és mezőgazdasági kíállítások kiemelkedő szereplőjeként sok dicsőséget és elismerést szerzett hazánknak.

Mátyus Viktor l933.április 29-én született Helyőcsabán. Sajnálatos esemény, hogy édesapja, Dr.Mátyus Viktor, születése előtt néhány nappal meghalt. Neveltetésében nagy jelentőségű, hogy anyai nagyapja, Póka József katonatiszt, később a Tiszajobbparti Mezőgazdasági Kamara főtitkára, aki tudásával és példamutató életvitelével meghatározza Mátyus Viktor egész életét, munkásságát. Iskolai tanulmányait Miskolcon kezdi, majd az egri egyházi iskolába folytatja , de az egyházi iskola bezárása miatt , a Dobó Gimnáziumban érettségizik. Visszaemlékezéseiben mindig jelen vannak a lóval kapcsolatos élmények amelyek kiskorától kezdve meghatározó jelentőségűek voltak .A család és közvetlen baráti társaságuk a gazdász és a katonatiszt környezetből került ki, így tehát a ló és a lóval való találkozás elkerülhetetlen volt.

Az érettségi után mint osztályidegen nem tanulhatott tovább, így a megmaradt kis családi gazdaságban dolgozott, ahol a föld mellett egy nagyobb testű olasz szamár és egy az oroszok által otthagyott ló volt az állomány. Később Ludason csikótelepet vezet , majd 1953-ban rövid ideig Abonyi Imrével és Abonyi Lászlóval , Szilvásváradon dolgozik .A három évig tartó katonai szolgálatot Nyiregyházán a huszároknál tölti le, amit ez után megszüntetnek. Ez alapján készült a nyolcvanas években, André Szöts rendezésében az "Utolsó huszár" című film, ami sikeréhez Mátyus Viktor jelentősen hozzájárult.

A katonaságtól való leszerelése után Egerben a Borgazdaságban dolgozik, majd ezután a lovaival fuvarozik és mezőgazdasági munkát vállal. A fuvarozás mellett, felismerve a lovasturizmus fontosságát kocsikáztat és lovaglási lehetőséget biztosít mind a hazai, mind a külföldi vendégek részére. Ekkor istállójában 6 - 8 ló is áll , sőt saját négyesfogatával a versenyeken is jó eredményeket ér el. l958-ban házasságot köt Székely Mártával . A kiegyensúlyozott és boldog házasságából három gyermek születik, 1959-ben Zsuzsanna , 196O-ban Viktor ,
1965-ben Eszter
. Sajnos az élet kegyetlen hozzá , egyetlen fia Viktor , fiatalon, balesetben meghal.

Mátyus Viktor szemléletében meghatározó volt a hazai lovasélet fejlődésének elősegítése és ennek jegyében egész életében úttörő munkát vállalt. Fontosnak tartotta a fiatalok megszerettetését a lóval és a lovassporttal és ennek érdekében l968-ban lovasiskolát hoz létre, ami a későbbiekben országos szinten is ismertté válik. A szép és tartalmas egri és mezőkeresztesi évek után, 1974-ben Szilvásváradra kerül és örömére, az egész életében szeretett lipicai lovakkal dolgozhat. Tenyészt, hajt, versenyez, lovasprogramokat készít elő, ahol maga is aktív részvevő. Ez időben épül meg a fedeles lovarda és a lovastadion.

Kiemelkedő sporteredményeket ér el lipicai lovaival a magyar fogathajtó bajnokságokon, és az 1978-as Kecskeméti négyesfogathajtó VB-n, mint egyéni induló az összetett verseny V. helyezettjeként végez. Ez időben a hazai és az európai lovasélet hatalmas mozgásban volt. A mezőgazdasági kiállítások és a jubileumi megemlékezések és az ehhez kapcsolódó nagyszabású bemutató versenyek szinte napirendként voltak az európai nagyvárosokban, és a történelmi helyeken. Ezeknek a rendezvényeknek kiemelt szakembere és közkedvelt szereplője volt Mátyus Viktor.Mátyus Viktor fogata

Ezek között is kiemelkedő az a külföldi rendezvény sorozat, amikor a Dán Földművelésügyi Minisztérium meghívást küldött az akkori Magyar Lótenyésztési Felügyelőségnek, hogy a "Magyar Lovas Népi Együttes " lipicai lovakkal vegyen részt négy dán városban, Odense, Abenra, Horsens és Varde mezőgazdasági kiállításán . Mátyus Viktor ménesvezető kapta a megbízást a program összeállítására és a csapat kiválasztására , azzal a feltétellel , hogy a lipicai lovak között legalább három Plutónak kell szerepelni, tekintettel az egyik legnépesebb törzset alapító, Plutó Senior emlékére. A Plutó Senior ugyanis 1772 májusában, Dániából a Frederiksborgi Királyi család méneséből került törzsménnek Lipicára. A dán kiállítás látogatói, az érdeklődök ezrei szívélyes vendégszeretettel köszöntötték és fogadták a magyar bemutatot tartó lovas együttest.

Hatalmas sikert és marasztaló tapsot kaptak a fogat karusszelt, huszár karusszelt és a csikós bemutatót tartó Mátyus csapattagjai. A dán program keretében Varde városa 1979.július 21-én a mezőgazdasági kiállítás ,- Margit Királynő által, - megnyitására készült. 19O8 óta a királyi család tagjai közül senki nem volt Varde-ben, és ezért érezhető volt a nagy izgalom. Varde polgármestere a városházán fogadta a Királynőt és férjét, Henrik herceget. Mátyus Viktor kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy lipicai kanca hatos fogatával vigye a kiállításra a királyi párt. A hat pompás szürkén, magyar fogatolásban a magyar szíjgyártó mesterek remeke, a cseklészi diszhám, kézzel font sallangjaikkal és jellegzetes magyar kocsival. A zúgó tapsviharban, éljenzések közepette szállt a hintóra Margit dán királynő és férje.Mátyus Viktor fogata

A több ezres közönség sorfala között olyan lendületes akcióügetésbe mentek a lipicaiak, amelyet a dánok még nem láttak. A dán kiállítás sorozat és a Varde-i események Margit királynő teljes megelégedését, Varde város lakóinak örömét és a lipicai fajta emlékezetes nagy sikerét hozta, amit a rendezvény fogadásán a királynő külön megköszönt. Hasonlóan emlékezetes marad a 198O szeptembere, a lipicai fennállásának 4OO éves évfordulójára szervezett nagyszabású nemzetközi ünnepség és lovasbemutató versenysorozat Lipicán, amire természetesen meghívót kapott a Szilvásváradi lipicai ménes is, élén Mátyus Viktorral.

A bemutatókon Mátyus a kanca ötösfogatával, -a lipicai mekkájában -, nagy szakmai és közönségsikert aratott, a négyes fogatok részére kiirt versenyt pedig fölényesen megnyerte. Közben sokat foglalkozik a fiatalok bekapcsolásával a lovas és hajtósportba. A gyerekek és a fiatalok örömmel vesznek részt lovastornáin és a póni fogat hajtásban is. Alapító tagja volt a Magyar Huszár és Lovashagyományörző Társaságnak, aktívan részt vett az 1988-ban, Budapesten rendezett I. Nemzetközi Huszártalálkozon. És az élet ismét kiszámíthatatlan, kegyetlen lesz számára.
Mátyus Viktor emlékére
l992-ben a gyilkos kor megtámadja szervezetét és 1993 március 6-án Budapesten meghal. Mátyus Viktort 1993 márciusában, nagy részvét mellett temetik el Egerben a Hatvani temetőben. Búcsúztatásán több száz tisztelője, hazai és külföldi lovasbarátai kísérték utolsó útjára.

Beküldte: Herneczky Frigyes
Forrás: www.fogatsport.hu

Étterem

Mátyus Udvar Vendéglő fő tevékenységi köre a magyaros és a bükki tradicionális ételeinek megismertetése, de emellett szabadtéri gasztronómiai és lovas programok, valamint incentive programok szervezésével, lebonyolításával is foglalkozik.

Éttermünk (klímatizált) a rusztikusan elegáns vonulatot követi, ahol 80 fő befogadására van lehetőség, továbbá megfelelő időjárás esetén, félig nyitott teraszunk áll rendelkezésre az épület előtti és mögötti területén.

Éttermünk területe, hangulatos és páratlan szabadtéri grillkemencével, pisztrángsütővel és ökörsütővel ellátott, fedett téli-nyári teraszain, egyéni és csoportos étkezések lebonyolítására is kiválóan alkalmas. Nagyobb létszámú rendezvényekre, esküvőkre egy 200 fős (300m2) gála- és rendezvénysátor is rendelkezésre áll.

Széles körű gyakorlattal rendelkezünk különböző rendezvények, csapatépítő tréningek, állófogadások, kitelepülések, esküvők, családi – és vállalati rendezvények kivitelezésében és lebonyolításában.

„Legyen az álomból, valóság!”

Galéria

Étterem:

Panzió:

Grill terasz, kemence:

Lovas szolgáltatás: